Mi is az inkontinencia…

Az inkontinenciának több változata létezik, stresszinkontinencia, késztetéses inkontinencia és túlfolyásos inkontinencia, de mégis a leggyakoribb a stresszinkontinencia, mely nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat. Ezt okozhatja a húgyúti záróizom gyengesége, különböző sérülések és megterhelések, hormonális hatás, vérkeringési elégtelenség, székrekedés és túlsúly.

A stressz-inkontinenciára jellemző az akaratunkon kívül bekövetkező vizelet elcseppenés fokozott hasűri nyomás esetén, mint pl. nevetés, köhögés, tüsszentés, orrfújás, futás, erőlködés, egy nehezebb tárgy felemelése.

A medencealapi izmok azaz a gátizomzat feladata, hogy alátámassza és fenntartsa a hasűri szervek súlyát ezen kívül magába foglalja a végbél, hüvely és húgycső záróizmait. Fenntartja a hüvely tónusát és szüléskor lehetővé tegye a baba előrehaladását.

Nagyon fontos tudni, hogy ezek az izmok „feledékenyek”, így a gyakorlatokat rendszeresen kell végezni, hogy a panaszok vissza ne térjenek.

Ha nem elég erős ez az izmunk az alábbi problémák is jelentkezhetnek;
– hólyagsérv,
– méh süllyedés (4 különböző fokozata)
– végbélsérv
– tág hüvely

Az AVIVA módszer részét képezi az inkontinencia torna, mely a II. kötetben található. A tornával megmozgatjuk a medencealapi izmokat, a két gyűrűsizmunkat, mely a végbél nyílást, a hüvelyt és húgycsövet veszi körül. Ezeknek a gyakorlatoknak a végzése hozzájárul a záróizmok visszaerősítéséhez és az önbizalom visszatéréséhez is.


Gátizom, illetve inkontinencia torna a Kistarcsai Élményközpontban minden
Szombaton 9:00 – 10:00 óráig